Dom i Wnętrze

Wykorzystaj lato w kuchni!

56Views

Okres od lipca do września to najlepszy czas na to, aby wykorzystywać w kuchni świeże warzywa, owoce, grzyby. Przepisy na aromatyczne i smaczne dania znaleźć można zarówno w nowoczesnych książkach kucharskich, jak i w sieci. Jak wykorzystać lato w kuchni?

Proste, letnie dania

Wysokie temperatury nie sprzyjają chęci do długiego gotowania każdego dnia. Warto na takie dni przygotować sobie krótkie i proste przepisy, które wymagać będą od nas minimum pracy. Bez wątpienia takim przepisem jest risotto z pieczarkami, czyli proste i smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Ryż to świetna podstawa dla wielu dań – może być on podawany zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem usmażonego mięsa. Wiele niebanalnych przepisów i inspiracji znajdziemy w kuchni azjatyckiej, a niezbędne przyprawy (jak np. sos sojowy czy suszone liście limonki) kupimy w większym markecie.

Warzywa i owoce na stole!

W czasie lata jak najczęściej sięgajmy po owoce i warzywa, najlepiej w formie nieprzetworzonej. Są one bogate w witaminy, mikroelementy oraz składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na nasz wygląd, samopoczucie oraz na zdrowie. Codzienne sięganie po owoce pozwoli też na regulowanie metabolizmu organizmu – wszystko za sprawą błonnika obecnego w owocach. Letnie warzywa wymagają minimum obróbki cieplnej – ugotowana fasolka szparagowa, kalafiory i brokuły mogą stanowić dodatek do dań obiadowych czy też zdrową przekąskę w ciągu dnia. Warto też sięgać po rośliny strączkowe, które są najlepszym źródłem naturalnego białka. Jak wykorzystać owoce? Najlepszym sposobem jest tworzenie letnich sałatek, ale też słodkich, domowych wypieków. To świetna alternatywa dla sklepowych słodkości. Letnie ciasta najlepiej smakować będą z kawą lub herbatą.